Den flerspråkige praktikanten på museet

Tuesday 11 November 2016
MIG-Talks-Nyhetsbild-11:1

I slutet av oktober fick Nordiska museet för första gången en praktikant som är asylsökande ­­- ett initiativ inom kommunikationssatsningen MIG Talks.

 

–  Jag förstår inte hur man kan flytta till ett nytt land om man inte är intresserad av kulturen i det land man kommer till, säger 22-årige Saddam och ser väldigt nöjd ut över att ha fått en två månaders praktik på Nordiska museet.

 

Här kan han lära sig mer om både Sveriges och Nordens historia och om det svenska kulturarvet, men praktikplatsen är lika mycket till för museets skull.

 

För ett år sedan kom Saddam från Somalia och sökte asyl i Sverige. Hans plan är att studera statsvetenskap på ett svenskt universitet, med inriktning på internationella relationer. Han har syskon som har bott flera år i Sverige, själv bor han i Hallstavik i Uppland och är en flitig besökare på biblioteket där.

 

Att Nordiska museet håller med praktikplats för nya invånare är en frukt av en idédiskussion som uppkom under ett möte i våras mellan partner i kommunikationssatsningen MIG Talks, som Migrationsverket har initierat och där Nordiska museet är en av tiotalet samarbetspartner. MIG Talks syftar till ett mer nyanserat samtal om migration och att sprida kunskap, och tanken är att utbyta erfarenheter och perspektiv mellan nya invånare och svenska samhällsaktörer.

 

– Jag vill bidra till att människor från olika kulturer kan mötas, det är först när man förstår det nya landets kultur som man verkligen kan komma in i samhället, säger Saddam och nämner att han är särskilt intresserad av mode och kläder; museet har en särskild utställning med titeln ”The power of fashion”.

 

Saddam är bara tre dagar in på sin praktik men verkar redan varm i rollen och kan berätta om både 1700-talskläder och klassiska svenska möbler. Tillsammans med två vänner planerar han att skriva en bok som jämför olika kulturers uttryck i kläder, mat och boende.

 

Ulla-Karin Warberg är intendent, och menar att Nordiska museet behöver bli sett med nya ögon:

 

– Vi behöver se över våra permanenta utställningar; vad är det som vi visar, finns det sådant som inte är begripligt och vad är det som inte syns alls?

 

Saddam är en energisk och drivande person, och en av tankarna med praktiken är att han ska kunna guida visningar på något av de språk som han behärskar: engelska, arabiska, turkiska och franska. Svenskan ska också utvecklas, men när han kom hit fick han inte plats på SFI-utbildningen utan har fått vänta ända fram till nu.

 

På torsdagar och fredagar pluggar Saddam svenska, och då finns en annan praktikant på museet som också har sökt asyl i Sverige: Hanan från Eritrea. Då kommer utställningarna om Sveriges kulturhistoria att betraktas av ännu ett ögonpar.

 

– Den ökade migrationen i världen och till Sverige medför samhällsförändringar som berör oss alla – vi behöver inse att världen numera bor i Sverige. Och det är önskvärt, för att inte säga nödvändigt, att nya invånares perspektiv också syns och hörs, säger MIG Talks ansvariga Lisa Söderlindh.

 

Besök Nordiska museet

 

MIG-Talks-Nyhetsbild-11:1-2