Anknytning-Deepak-Svartvit

Deepak, 30 år

1986
Födelse
Ludhiana, Indien
1987–2008
Uppväxt
Dehradun, Indien
2008–2010
Arbete
New Delhi, Indien
2010–2011
Arbete
Mumbai, Indien
2012–
Arbete
Stockholm, Sverige

Jag får saker att hända och hjälper andra att ta steget ut

Jag har en återkommande minnesbild: hur jag far fram på min äventyrshoj Royal Enfield över de gröna bergssluttningarna vid foten av Himalayas bergskedja. Jag passerar flera vattenfall och ovanför mig sträcker den vidöppna himlen ut sig. Det är som att jag ser mig själv i ett tv-spel när jag minns mina utflykter till Mussorie. Det var dit jag brukade åka när jag ville komma ut i naturen. Resan dit tog ungefär 30 minuter från Dehradun där jag växte upp. Närheten till naturen har alltid varit viktig för mig, men även vänner och sociala aktiviteter.

 

Efter mina universitetsstudier i Dehradun i Business Management erbjöds jag en anställning i Mumbai på ett av Indiens ledande it-företag, L&T Infotech. Det var tufft att ställa om från ett stilla liv i en liten grön stad till vardagen i en hektisk storstad som Mumbai. Min familj hade egentligen förväntat sig att jag skulle börja jobba i min fars företag, men det lockade inte. Jag ville inte låsa mig till ett ställe utan hellre utforska nya miljöer och göra karriär på egna meriter. Min familj stöttade mig i de här valen, även om det var tufft för dem att låta sin son flytta iväg och bo själv i en storstad. I Indien är det vanligt att som vuxen bor kvar med sina föräldrar. De blir ledsna om du väljer att flytta ut. Det är en helt annan kultur där än här i Sverige.

 

Konkurrensen är enormt tuff i ett land med så stor befolkning som Indien. Det finns alltid någon som kan ersätta dig, så vill man avancera måste man ligga i framkanten. I Mumbai var både livet och arbetet utmanande. Jag jobbade extremt hårt för att varje arbetsuppgift skulle utföras med den perfektion som förväntades. Samtidigt kunde jag göra vad jag ville och få utrymme för det som faller mig naturligt – att tänka och föra fram nytt. Jag har alltid varit utåtriktad och kunnat använda min kreativitet såväl som mina sociala förmågor till att strukturera och organisera saker. Jag tillhör dem som får saker att hända och som hjälper andra att ta steget ut. Min framåtanda och mitt ledarskap öppnade nya dörrar: jag gavs möjligheten att representera företaget internationellt och fick välja mellan en utlandstjänst i Sverige eller USA. Jag var då den yngsta på säljavdelningen där jag jobbade som fick ett sådant erbjudande från ett så välkänt företag. Allt var som i en dröm – för bra för att vara sant!

 

Valet var ganska enkelt. Tillväxten för it-branschen var lovande i Sverige och jag såg goda möjligheter att klättra karriärsmässigt. Mina vänner sa att den svenska affärskulturen var den bästa i världen och även låg i framkant när det gäller arbetstagares anställningsvillkor och respekten för mänskliga rättigheter. Min mamma röstade på Sverige för att brottsligheten är lägre där. För egen del, och bortom det professionella, var även Sverige mer intressant än USA. Närheten till naturen och möjligheten att upptäcka vad som rankas som en av världens fem vackraste platser lockade starkt! Jag tänkte också att jag skulle kunna gå på konserter och upptäcka den världskända svenska housemusiken.

 

Mina förväntningar och förhoppningar har inte bara besannats utan överträffats! Det finns så mycket att säga. Sverige är nästan fritt från föroreningar, det är miljövänligt och alla är hälsomedvetna. Det motiverar och påverkar en mycket att se folk vara ute och springa typ 24 timmar om dygnet. Tanken blir: Ok, om en 74-åring kan kämpa på i joggingspåret, kan väl också jag? Jag är väldigt stolt över att jag i dag lever mycket sundare än förr. Att vara fit och klä sig elegant underlättar integrationen. Jag har kommit väl in i det svenska samhället och anpassat mig till kulturen här. Fika är till exempel en del av min vardagsrutin – den hjälper mig att vara produktiv och bygga sociala relationer. Samtidigt är jag mer öppensinnad och internationell än någonsin. Stockholm är så multikulturellt: här lever människor från hela världen. Jag har inte bara fått många vänner från hela världen utan träffade även min fru här. Faktum är att jag kommit att uppskatta livet här i Sverige så mycket att jag inte har åkt tillbaka till Indien en enda gång sedan jag flyttade hit fem år sedan.

 

Resultatet av mitt hårda arbete och förmågan att anpassa mig till arbetslivet här ledde till en förlängd anställning. I dag jobbar jag som rådgivare och förvaltningskonsult på ett företag som heter Opticos. Det är ett ledande tjänsteföretag med fokus på sourcing-rådgivning och it-baserade affärsutvecklingstjänster. Jag trivs väldig bra där och jobbar med otroligt duktiga och professionella människor.

 

Bortom yrkesrollen ser jag mig själv som en förändringsledare – någon som försöker överbrygga gapet mellan olika kulturer. Eftersom jag själv gjort och lyckats med den resan kan jag hjälpa andra på vägen. Det kan handla om allt från små till stora saker. Det är viktigt att man anpassar sig till där man bor och hur människorna i det landet gör. Man behöver vara öppensinnad som ny i Sverige.

 

Jag ser fram emot mitt fortsatta liv som en framgångsrik samhällsmedborgare: någon som arbetar hårt, betalar skatt, och bidrar till samhällets utveckling. Det handlar samtidigt om att också ge plats för träning, musik, fest och allt som gör att man fortsätter att ha kul! När jag lärt mig svenska bättre ska jag skicka in ett bidrag till Idol. Jag skulle vilja ge programmet en indisk krydda…

 

 

Om migration i det offentliga samtalet

 

Alfred Nobel och nobelpriset som han instiftade, visar på hur Sverige hyllar innovation. Att sträcka ut handen och välkomna utländsk arbetskraft borde diskuteras och betraktas på samma sätt: nytänkande och kreativitet bidrar till förändring och utveckling. Det mottagande samhället borde se vinsten i att människor flyttar hit för att arbeta. Det behövs talanger och färdigheter utifrån för att hålla tempot och stå sig på den internationella marknaden. Utländska arbetstagare är inte här för att stjäla någons jobb eller för att de är giriga – de fyller ett behov! Så måla inte upp arbetstagare utifrån som ett hot, utan se att de är en enorm resurs och potential.

 

Vi som är unga vill utforska nya länder, nya kulturer och nya sätt att arbeta. Låt oss samarbeta och fokusera på hur vi kan komplettera varandras styrkor och kunskaper på ett strategiskt sätt. Tillsammans kan vi uträtta storverk.

 

Titta på Indien. Svenska företag som HM, Scania och Ikea finns överallt och har skapat massor av arbetstillfällen. Svenskar borde uppmärksamma nyttan i omvänd ordning och titta på vad som kan tillföras genom att underlätta för utländsk arbetskraft att etablera sig här.

 

Vi lever ändå i en digital värld – nästan alla kan i dag knyta kontakt över gränserna och arbeta för vem som helst. Arbetsmarknaden kommer bara bli ännu mer internationaliserad. Det är hög tid att vi accepterar och anpassar oss till den förändrade verkligheten och hyllar den. Låt oss samarbeta och göra någonting ”nobelt” tillsammans.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Deepaks låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här