Kaisa

Kaisa, 23 år

1993-2012
Födelse och uppväxt
Uleåborg, Finland
2012-2013
Studier
Tammerfors, Finland
2013
Arbete
Oslo, Norge
2013-2014
Studier
Visby, Sverige
2014
Arbete
Tranås, Sverige
2014-2016
Studier
Göteborg, Sverige
2016
Studier
Seoul, Sydkorea
2017 –
Arbete
Göteborg, Sverige

Genom att förstå andra perspektiv kan vi lära oss om oss själva

 

Jag kommer från en liten ort i norra Finland. Alla kände alla där och ibland var det lite tråkigt. Redan i gymnasiet var jag intresserad av att resa och tog alla möjligheter att komma iväg. Jag kände nog på mig att jag inte skulle stanna kvar i Finland.

 

När jag förstod att jag skulle få en möjlighet att flytta blev jag glad. Jag hade ansökt till högskolor både i Finland och Sverige, och kom in på den svenska men inte den finska. Jag vet inte hur mitt liv hade sett ut om det varit tvärt om.

 

Sommaren innan universitetsstudierna jobbade jag på ett lager i Oslo. Det var inget spännande jobb men vädret var härligt och det var spännande att vara i en ny stad på egen hand.  Inför terminsstarten tog jag mig till Visby med båt. Jag minns väldigt tydligt hur jag irrade omkring: jag visste inte vart jag skulle gå. Jag hade massor med väskor med mig och försökte få tag i hyresvärden till lägenheten där jag skulle bo.

 

Jag hade besökt Sverige många gånger tidigare och hade en positiv bild av landet. Svenskar är oftast väldigt vänliga. På ett sätt trodde jag att likheterna mellan de nordiska länderna var många, men det finns skillnader. Ett roligt exempel är en liten kulturkrock som jag råkade ut för när jag handlade. I Finland kan man inte påbörja betalningen med kort innan kassören har scannat alla varor, så jag stod och väntade som jag var van vid. I flera veckor undrade jag varför jag fick konstiga blickar i kassan, sedan förstod jag att det går att inleda köpet i förväg i affärerna i Sverige.

 

De första åtta månaderna som jag studerade i Visby var under höst och vinter. Jag missade de bästa månaderna men hann ändå se stadens skönhet och tog många promenader längs vattnet. Först trodde jag att det var nära till Stockholm och att jag kunde ta båten dit på helgerna, men riktigt så nära är det inte. När jag och klasskamraterna lyckades samordna oss tog vi turer till Stockholm, annars hängde vi mest med varandra och hade det mysigt i Visby.

 

När jag flyttade till Göteborg hade jag redan hunnit bli van vid att bo i Sverige. Jag kunde prata och förstå svenska mycket bättre än tidigare och började känna mig som hemma i Sverige. Jag har alltid älskat att resa och uppleva nya kulturer. När jag fick möjligheten till utbytesstudier inom ramen för mitt kandidatprogram tvekade jag inte. Jag ville gärna testa att bo utanför Europa och ansökte till många utomeuropeiska universitet som Göteborgs universitet samarbetar med. Slutligen blev jag antagen till Yonsei University i Seoul, Sydkorea.

 

När man bor så långt bort från sitt hemland blir man tvungen att tänka på sin identitet. I Sydkorea träffade jag många internationella studenter som var nyfikna på mitt ursprung. När vi pratade om våra hemländer upptäckte jag att mina berättelser oftare handlade om hur saker är i Sverige, än hur de är i Finland. Jag kommer alltid att se mig själv som finsk, men jag antar att min koppling till Finland har börjat släppa. I Asien kände jag mig först och främst som europé.

 

Som medborgare i EU är jag väldigt priviligierad. Det var bara att komma, inga särskilda procedurer krävdes för min bosättning i Sverige annat än att jag kunde påvisa att jag studerade eller hade ett jobb. Det är en möjlighet som alla borde ta tillvara på. Det är inte alla som kan röra sig lika fritt i Europa även om de hade velat det.

 

Det finns en rikedom i Sverige med den stora variationen av nationaliteter. Idag, delvis tack vare olika sociala medier så som Facebook, är våra förutsättningar att kommunicera och förstå varandra bättre än någonsin. Genom att vi kan mötas på samma plattformar berikar interaktionerna våra kulturer.

 

Sverige borde ta tillvara på de möjligheter migration erbjuder. Vi måste ge alla en chans och inte ha fördomar om varandra. Genom att förstå andra perspektiv kan vi lära oss om oss själva. Vi måste alla hålla ihop.

 

Trots att jag var glad när jag flyttade från Finland och hade stora förväntningar, blev jag ändå positivt överraskad över hur bra jag trivdes i Sverige. Jag har aldrig haft hemlängtan och har lärt mig att anpassa mig var jag än är. Mitt liv har berikats av alla människor jag har träffat från olika länder och jag har idag vänner som jag aldrig trodde att jag skulle få.

 

Tidigare har jag varit strikt mot mig själv när det kommer till språket och oroat mig för att inte få jobb på grund av att jag inte talar perfekt svenska. Mina vänner har hjälpt mig att korrekturläsa jobbansökningar och uppmuntrat mig att inte oroa mig för mycket. Jag är väldigt tacksam för deras stöd eftersom jag precis har fått anställning som konsult på en kommunikationsbyrå.

 

Jag tycker det är väldigt spännande att tänka på vad framtiden har att erbjuda. Allt är så öppet och möjligheterna är många. Min plan är att fortsätta studera i vår och få en kandidat i medie- och kommunikationsvetenskap. Jag har också ansökt om att komma in på masterutbildningar i Sverige och utomlands. Längre fram hoppas jag på ett jobb som strateg på ett större företag. Men min syster som också gillar att resa har uttryckt sin dröm om att flytta till Australien och hur kul det vore om vi bodde i samma stad igen. Vi står varandra mycket nära, men vi får se hur det blir.

 

Om migration i det offentliga samtalet

 

Jag tycker att medierna är väldigt fokuserade på flyktingkrisen. Människor väljer att flytta av väldigt olika anledningar, ändå pratas det till exempel inte alls om studiemigrationen till Sverige. Det vore bra om medierna kunde lyfta fram verkligheten mer och visa de positiva aspekterna av migration.

 

Den offentliga debatten känns väldigt politiskt korrekt med försiktiga uttalanden. Om det var mer avslappnad och lämnade utrymme för alla att uttrycka sina åsikter skulle argumentationen kunna leda till ett bättre samhälle.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Kaisas låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här