Anknytning-Najat-Svartvit

Najat, 28 år

1987–2005
Födsel och uppväxt
Nador, Marocko
2006–2009
Studier
Fez, Marocko
2010–
Anknytning
Halmstad, Sverige

”Tanken på att vara ensam tjej i en mansdominerad bransch har aldrig skrämt mig”

 

Jag är uppvuxen med tre bröder och brukade alltid leka med dem. Någon Barbiedocka hade jag aldrig – jag spelade fotboll i stället. Mina föräldrar gjorde ingen skillnad mellan mig och mina bröder; jag hade frihet och fick flytta hemifrån själv för att studera på universitetet.

 

För sex år sedan flyttade jag till min man, som ursprungligen kommer från Irak. När jag kom till Sverige ville jag få jobb så snabbt som möjligt. Jag hade hört att det inte skulle bli lätt på grund av min slöja och var rädd att den skulle påverka. Jag vill inte ändra mig själv utan bli accepterad som den jag är. Innan jag kom hit hade jag aldrig tänkt tanken att jag skulle behöva ändra mig för att bli accepterad. Tyvärr får många beslöjade kvinnor som kommer hit höra att det kommer att bli svårt för dem att få jobb. Vissa kanske inte ens söker jobben de vill ha av rädsla att bli avvisade.

 

För att snabbt få arbete ville jag utbilda mig till lokalvårdare, men Arbetsförmedlingen menade att det inte var något för mig som hade en ekonomexamen från Marocko. Men jag stod på mig och fick gå utbildningen ändå. Jag ville bara komma in i samhället och få ett jobb – vilket som helst. På SFI träffar du bara människor från andra länder och för att komma utanför den världen måste du ta steget ut på något sätt. Jag gjorde det genom att komma ut på praktik, och senare få jobb så att jag kunde arbeta vid sidan av mina studier.

 

Jag tror att det är på grund av min uppväxt som det har varit en självklarhet för mig att ta plats i en mansdominerad bransch. Vissa tjejer vågar kanske inte plugga till ingenjör eftersom utbildningen främst attraherar män. När jag valde yrke tänkte jag inte på det. Jag tänkte på vad jag gillar: matte och beräkningar. På högskolan i Halmstad var jag den enda tjejen i klassen som hade valt el-inriktning, men det gjorde mig inget. Tanken på att vara ensam tjej har aldrig skrämt mig.

 

Det är lättare för oss som kommer till någon. Du kommer redan med uppehållstillstånd. Du börjar ditt liv på en gång och har rätt att börja plugga. De som kommer som asylsökande kan ha flera år där de inte gör något, där tid går förlorad. Som en person som kommit hit på anknytning har du stöd av någon som vet hur det fungerar i Sverige. Någon som kan komma med råd och tips och hjälpa dig ekonomiskt.

 

Min historia är ljus. Jag har fått det stöd jag efterfrågat. Jag har fått en gratis utbildning och ett jobb efter min andra intervju. I dag jobbar jag som eldriftsingenjör på Trafikverket i Göteborg. Jag jobbar med tågtransport och känner verkligen att jag får vara med och påverka människors vardag. Det är viktigt för mig att känna att jag ger något tillbaka till samhället.

Jag har kommit in i samhället, men inte riktigt så som jag skulle vilja. Jag måste alltid försöka förklara för arbetskolleger och klasskamrater att jag inte har samma värderingar som exempelvis IS. Det känns inte bra att jag ska behöva förklara det. En dag frågade en kvinna på tåget om jag var muslim. När jag svarade ja frågade hon: ”Hur tänker IS?” Hur ska jag kunna veta det?

 

För att kunna känna mig mer hemma tror jag att det behövs fler mötesplatser mellan svenskar och invandrare, där vi kan träffas och bara prata. I möten med andra tvingar jag mig själv att visa att bilderna de har av mig på grund av mitt yttre inte behöver stämma. Förhoppningsvis har jag banat vägen för kvinnor i slöja på min arbetsplats.

 

Om jag gör fel vill jag att folk ska hjälpa mig, inte skratta åt mig. När jag presenterade ett arbete med en studiekamrat på högskolan var det flera som skrattade åt mig på grund av min brytning. Efteråt sa de till min studiekamrat att det hade varit bättre om inte jag varit med. De visste inte att jag hade gjort den största delen av arbetet. Tänk om de skulle presentera ett arbete på arabiska i Marocko! Jag tror att det är viktigt att sätta sig in i migranternas situation.

 

Om migration i det offentliga samtalet

När jag jobbade inom hemtjänsten var det en dam som först inte ville att jag skulle komma till henne. När vi senare lärde känna varandra bad hon om förlåtelse för sina fördomar. Hon berättade att hon såg kriget framför sig när hon såg min slöja. Men när vi sedan kom varandra närmare såg hon vad jag har inom mig. De föreställningar hon hade berodde på teven. Det var vad hon själv sa. Hon tittade på tv hela dagarna och fick alla intryck därifrån. Media spelar en stor roll. Det stämmer att vissa kvinnor har tvingats bära slöja – men vi andra finns också. Media borde inte enbart fokusera på dem som är förtryckta utan också lyssna på oss som bär slöja av fri vilja. I mitt fall har min man föreslagit att jag ska ta av mig den. Men jag vill inte.

 

Migration handlar inte bara om folk som tvingas fly. Migration kan också vara frivillig. Man borde tala om de olika orsakerna till att folk migrerar. Jag tror att människor behöver bli upplysta om att inte alla är flyktingar. Alla tar inte hjälp från staten, men bilden som många har är att människor kommer hit och tar. När jag kom hit fick min man försörja mig i två år. Det tror jag inte att folk vet.

 

Nu har jag hört att försörjningskraven kan komma att skärpas vilket jag tycker är ganska dåligt. Det kan medföra att människor som kommer hit inte tar sig tid att lära sig språket, utan istället måste arbeta på en gång för att få hit sin partner. Även om det är bra att jobba tror jag det är väldigt viktigt att fokusera på språket. Jag har träffat människor som bott här i många år utan att kunna svenska. En annan nackdel med försörjningskravet är att den som kommer hit blir helt beroende av sin partner rent ekonomiskt. Jag tycker det vore bättre om man fick pengar i form av studiemedel för att lära sig svenska, eller praktiklön för att praktisera. Det behöver inte vara mycket pengar, bara så att man har lite att röra sig med. Jag fick en bonus för att jag snabbt blev klar med SFI. Nu har den tagits bort, vilket är synd. Den kan höja motivationen hos dem som studerar.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Najats låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här