Anknytning-Raiza2-Svartvit

Raiza, 39 år

1976–2013
Födelse, uppväxt och arbete
Barquisimeto, Venezuela
2014–
Anknytning
Stockholm, Sverige

Folk säger att svenskar är reserverade, men om du bara knackar lite på dörren så släpper de in dig

 

I Venezuela drev jag ett eget företag. Jag reste till Miami och köpte kläder, mobiltelefoner och parfymer och sålde dem i min butik. Märken som Ralph Lauren och Polo gick särskilt bra.

 

Jag var på semester i Stockholm tillsammans med min kusin när vi såg varandra för första gången. Vi var på en restaurang och jag såg att han tittade på mig. Och det var de vackraste och de mest häpnadsväckande ögon jag någonsin sett. I början kunde vi inte prata med varandra på något språk. Vi var så blyga båda två! De första månaderna träffades vi tillsammans med min kusin som fick översätta. Så småningom började min man översätta själv via en app på mobilen. Vi använde flera olika appar för att kunna kommunicera, till exempel Whatsapp och Viber. Till slut tänkte jag att ”Ok…. Den här killen har fångat mitt hjärta!”.

 

Han friade i Gamla Stan. Det var så romantiskt!  Jag minns att vi hade varit på en restaurang med en stor röd matta och många målningar på väggarna. När vi gick därifrån friade han till mig på en liten gata, under en bro som gick mellan husen.

 

Strax efter att jag kom till Sverige började jag plugga svenska. Nu vill jag studera till elektriker. Min man har en byggfirma så han renoverar och är kakelspecialist, och han behöver ofta rörmokare och elektriker.

 

Alla som har träffat mig vet att jag trivs bra här. Jag tycker att det är viktigt att fokusera på allt som är bra, och inte på det som är dåligt. Jag klagar inte ens på vädret! Jag tycker om att klä mig i fin tjock jacka när det blir kallt.

Folk säger att svenskar är reserverade, men om du bara knackar lite på dörren så öppnar de upp och släpper in dig.

 

Vi valde att bo i Sverige eftersom vi har många möjligheter till ett bra liv här. Du kan komma hit och börja studera väldigt snabbt om du vill. Det finns mycket hjälp att få av olika myndigheter och skolan kostar ingenting. Det är ett bättre liv för barnen här. Min dotter går i skolan här och hon älskar det! Hon går på teater och dans och hon spelar tennis och piano. Jag vill uppfostra min dotter här. Men jag vill inte att hon ska glömma var hon har sina rötter.

 

 

Om migration i det offentliga samtalet

Bilden av invandrare i media kan vara negativ. Men man kan inte döma alla människor för något som några få gör, alla vi invandrare är olika. Vi har alla olika principer när det gäller utbildning, kultur och religion.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Raizas låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här