Anknytning-Saipirun-Svartvit

Saipirun, 35 år

1981–1993
Födelse och uppväxt
Maesot, Thailand
1999–2000
Studier
Lamphun, Thailand
2000–2004
Studier
Chiangmai, Thailand
2004–2010
Arbete
Maesot, Thailand
2010–
Anknytning
Göteborg, Sverige

”Sexindustrin ger inte hela bilden av Thailand”

 

Jag är buddhist men gick på en katolsk skola för att lära mig engelska. Mina föräldrar var ganska stränga när det gällde studier. På vardagarna skulle jag gå direkt hem från skolan för att göra läxor, och det enda jag fick se på tv var nyheter. På helgerna satt jag också med skolböckerna, vilket gjorde att jag inte hade så mycket tid att vara med vänner. Mina föräldrar hade höga förväntningar på mig.

 

För att komma in på de statligt finansierade universiteten i Thailand måste du vara en väldigt duktig student. Jag hade höga betyg och kom in på ett välkänt universitet där jag studerade jordbruksekonomi.

När jag började där fick jag mer frihet. Jag reste, provade nya saker, umgicks med vänner och engagerade mig i damlaget i rugby. Tiden på universitetet var den roligaste i mitt liv.

 

Som en del av min utbildning fick vi tillbringa en tid på en bondgård uppe i bergen. Där fanns inga moderna verktyg, inget bränsle och ingen elektricitet. Vi utbytte kunskap och erfarenhet med byborna och arbetade på gården. Det var hårt och slitsamt. På kvällarna värkte kroppen så mycket av allt arbete att jag inte kunde ligga på rygg. Kroppsarbetet var en nyttig erfarenhet för mig som är uppväxt med hembiträde och trädgårdsmästare och van att bli omhändertagen.

 

Jag kommer från en välbärgad familj. Min pappa driver företag inom säkerhetsbranschen och bokföringsbranschen, och efter att jag avslutat min utbildning började jag jobba för honom. Jag hade långa arbetsdagar och det blev många firmafester och kundträffar sent på kvällarna. Det gjorde att jag inte hade tid att träffa mina vänner; när jag var klar för dagen hade de gått och lagt sig. Jag blev medlem på en sida på nätet för att ha någon att prata med när jag kom hem och alla andra sov. Det var så jag fick kontakt med min nuvarande sambo, som är svensk, och efter några månader hälsade han på mig i Thailand. Jag hade inte så höra förväntningar i början. Människor kan låtsas vara någon de inte är, men så var det inte med honom. Han var äkta. Ärlig. När han föreslog att vi skulle flytta till Sverige tänkte jag att det var värt ett försök. Fungerade det inte skulle jag bara kunna åka tillbaka. Jag hade ett liv i Thailand att återvända till.

 

Ibland händer det att andra thailändska kvinnor frågar mig om jag kan introducera dem för någon svensk man. Inkomstklyftorna i Thailand är stora och människor drömmer om ett bättre liv. Skillnaderna i Sverige är inte lika stora. Samtidigt finns det ju också kvinnor som redan har en bra karriär i Thailand och tycker att livet är bra. Att flytta till Sverige innebär att de måste börja om från noll med språket, vänner och annat. Det är ett stort beslut att fatta.

 

Sedan jag flyttade till Sverige har jag ändrat yrkesinriktning. Jag har precis tagit en ingenjörsexamen och har blivit erbjuden ett jobb.

 

När jag bodde i Thailand blev jag uppassad. Jag var van vid att någon knackade på sovrumsdörren på morgonen och frågade vad jag ville ha till frukost, ställde fram nyputsade skor, bäddade sängen och tvättade bilen. Här gör jag allt själv. Och jag har börjat tycka om det. Livet har förändrats till det bättre. Det är lugnare här i Sverige. Tidigare tänkte jag på jobb hela tiden; här har jag mer tid att tänka på annat. Jag läser mycket och tycker om att laga mat. På helgerna kan jag tillbringa flera timmar i köket.

 

I framtiden vill jag utvecklas inom mitt yrke och bli expert inom mitt område. Det vore också roligt att jobba utomlands medan min sambo är pappaledig.

 

 

Om migration i det offentliga samtalet

I våras följde jag debatten som handlade om hur en svensk journalist använt orden ”billig fitta” i en artikel om män som köper sex i Thailand. Jag tyckte att det var ett väldigt oprofessionellt sätt att uttrycka sig på och jag delade mina åsikter i frågan på sociala medier. Jag har även tidigare reagerat på hur kvinnor från Thailand framställs i media. Bland annat såg jag en dokumentär om sexindustrin i Thailand som jag inte tyckte om. Den visade bara en sida av Thailand, vilket innebär att tittarna kan få fel bild av mitt land även om det som visas i sig är korrekt.

 

Jag tycker att man borde visa fler perspektiv: varför hamnar vissa kvinnor i den industrin? Hur lever de allra flesta kvinnorna i Thailand? Visst finns sexindustrin, men den ger inte hela bilden av landet. Andelen kvinnor som arbetar inom sexindustrin jämfört med inom andra områden borde belysas. Jag ser aldrig thailändska kvinnor porträtteras i andra sammanhang – exempelvis som yrkeskvinnor. Det skulle jag gärna vilja se. Media skulle kunna visa livet i olika delar av Thailand, för det finns stora skillnader mellan storstäderna och turistområdena.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Saipiruns låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här