Anknytning-Uyen-Svartvit

Uyen, 34 år

1982–2015
Födelse, studier, arbete
Ho Chi Minh City, Vietnam
2015–
Anknytning
Göteborg, Sverige

”Jag läser bloggar om andra som migrerat till Sverige”

 

På universitet i Ho Chi Minh City valde jag att studera civilrätt – bara för att motbevisa min pappa. Han är affärsman och tyckte att jag borde gå i hans fotspår. Nu håller jag med honom. En tid efter utbildningen startade jag ett eget företag och då hade det varit bra om jag studerat ekonomi. Jag gillar juridik också, men utan kontakter så är det väldigt svårt att göra karriär som jurist i Vietnam. Min familj har inte den typen av kontakter.

 

För åtta år sedan träffade jag min svenska sambo som var i Vietnam för att göra praktik. Jag startade eget företag med hans hjälp, en webbsida som man kunde handla mat ifrån. När vi lanserade sajten var vi bland de första i Vietnam att erbjuda den typen av tjänst.

 

Efter en tid blev vi uppköpta av ett stort bolag. Vi fortsatte jobba för företaget en tid, men bestämde oss sedan för att flytta till Sverige. Vi hade tröttnat på det hektiska livet i Ho Chi Minh City. Där bor lika många människor som i hela Sverige och trafiken är helt galen. Här i Sverige är det tyst och luften är ren.

 

I Vietnam är det viktigt med äktenskap. Jag och min kille är bara sambos, men när mina föräldrar väl träffade honom insåg de att han som person innebär mer trygghet än ett äktenskapsbevis. De gillar verkligen honom.

 

När jag kom till Sverige fick jag höra att det skulle bli svårt för mig att få jobb om jag inte kunde språket. Jag var naiv och trodde inte på det, men jag märkte snart att det var sant. Efter drygt en månad började jag min första kurs på SFI och fortsatte samtidigt att aktivt söka jobb.

 

I dag arbetar jag som projektassistent på en digital produktionsbyrå i Göteborg. Jag hittade min arbetsplats av en slump när jag satt hemma och slösurfade. Jag var trött och irriterad över att inte ha något att göra och när jag satt där framför datorn började jag skriva in olika sökord på Google. Jag skrev något i stil med ”webbyrå som gillar mig” – och då dök företaget där jag nu jobbar upp. Jag skickade mitt cv och bad om en obetald praktikplats. Det slutade med att de erbjöd mig ett riktigt jobb.

 

När jag fick jobbet gratulerade folk mig med en sådan entusiasm att det var som om jag hade vunnit på lotto. Jag blev glad när jag fick beskedet, men min sambo blev nästan ännu gladare.

 

Livet här är väldigt tryggt och fridfullt. Och som anställd i Sverige har jag fler förmåner i Sverige jämfört med i Vietnam. Där har man tolv betalda semesterdagar per år, sjukdagar inkluderade.

 

En nackdel för mig i Sverige är att folk lagar mycket mer mat hemma. I Vietnam äter man ute hela tiden. Frukost, lunch, middag – jag åt allt på restaurang. Jag är inte bra på att laga mat, men har insett att om jag ville äta äkta asiatisk mat så skulle jag behöva lära mig att laga den själv.

 

I framtiden vill jag bli bättre på svenska. Och så vill jag hitta fler trevliga restauranger i Göteborg. Att resa, umgås med vänner och äta gott är min och min sambos stora intressen.

 

Om migration i det offentliga samtalet

Jag upplever att medias fokus ligger på flyktingar. För att läsa om andra som migrerat för att leva med någon i Sverige följer jag olika bloggare. När jag flyttade hit läste jag till exempel en blogg av en amerikan som bodde i Sverige. Det var givande att ta del av hans erfarenheter. Jag följer bloggare från bland annat Korea, Singapore och USA som har flyttat hit. Det känns som att de förstår det man själv går igenom. Inläggen kan handla om allt från hur sjukvården fungerar till hur man gör för att skaffa ett svenskt personnummer.

 

Jag skulle gärna läsa mer om arbetsmarknaden för människor som migrerat till Sverige och hur man gör för att starta ett företag. Och då menar jag inte bara den teoretiska kunskapen – gör först så och sedan så – utan jag vill ta del av personliga berättelser av människor som har kommit hit och startat eget. Hur gjorde de? Bloggar är ett bra sätt att förmedla den typen av berättelser, tycker jag.

 

Jag skulle också uppskatta flera forum på nätet där människor kan dela med sig av tips till varandra. Till exempel var man hittar den bästa asiatiska maten i olika städer. Det är sådant som jag skulle vilja veta.

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Uyens låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här