Vitali

Vitali, 25 år

1991-1998
Födelse och uppväxt
Stavropol, Ryssland
1998-2001
Uppväxt
Kalifornien, USA
2001-2008
Uppväxt
Stavropol, Ryssland
2008-2009
Studier
Vancouver, Kanada
2009-2012
Studier
Montréal, Kanada
2012 –
Studier
Stockholm, Sverige

”Studenter är det friskaste blodet som finns i ett samhälle ”

 

Liksom fågeln måste få flyga fritt och upptäcka vidderna har jag alltid sett hela världen som min spelplan. Mina föräldrar växte upp i Sovjetunionen och var måna om att jag skulle få se andra delar av världen – någonting de själv inte hade möjlighet till under sin barndom. Deras inställning och det faktum att vår familj reste mycket gjorde att jag tidigt fick upp ögonen för det internationella och att det är naturligt att röra sig över gränserna.

 

Första flytten med familjen gick från Stavropol till Kalifornien i USA. Efter några år där återvände vi till Ryssland. Efter att jag hade läst klart vid gymnasiet där tog jag steget ut på egen hand. Det blev Vancouver i Kanada där jag fortsatta mina studier. De två första åren brottades jag med tanken på om jag verkligen hade valt rätt – trots att jag aldrig velat begränsa mitt liv till ett land funderade jag på om jag kanske hellre borde vara närmare de människor jag hade vuxit upp med i Ryssland. Allteftersom tiden gick fann jag mig tillrätta och blev taggad på möjligheten att upptäcka andra delar av Kanada. Och på den vägen blev det; jag flyttade vidare till Montreal som jag upplever vara den mest mångkulturella och europeiska staden i Nordamerika. Studierna blev återigen ett medel för att kunna uppleva en ny miljö. Själva kombinationen av de sociala möjligheterna, stadsmiljön och utbildningen lockade mig snarare än ett specifikt universitet.

 

Det var under min tid i Montreal som jag verkligen insåg att jag hade gjort rätt – det självständiga livet på ny ort bidrog till en personlig utveckling som jag inte hade velat vara utan. Jag insåg också att studier inte var det bästa alternativet för mig, utan att jag skulle få ut mer av att arbeta. Jag är stolt över mitt beslut att hoppa av utbildningen och slå in på en frilansbana som grafisk designer. Efter ungefär ett och ett halvt år kände jag dock att det åter var dags för en ny utmaning. Det var då Sverige kom på kartan. Jag har alltid varit nyfiken på Sverige, men det som avgjorde valet att flytta hit var att jag fick upp ögonen för en utbildning vid Hyper Island som erbjöd exakt vad jag sökte: en utbildning där fokus ligger på det praktiska och arbetslivserfarenhet snarare än teori, och att utvecklas som medarbetare i ett team och lära av varandra snarare än av en lärare. Jag förberedde min ansökan i tre månader. Det positiva antagningsbeskedet gjorde mig enormt glad och själva utbildningen infriade mina förväntningar. I dag driver jag och några kurskamrater från Hyper Island en designstudio tillsammans. Vi har kontor i Montréal, Köpenhamn och Stockholm, och har byggt upp ett nätverk av internationella kunder. På så sätt har jag kunnat knyta ihop flera av trådarna från mina år på olika håll i världen.

 

Den svenska affärskulturen och designvärlden har alltid fascinerat mig, liksom varumärkens beteende och ärligheten i erbjudanden här i Sverige. Vare sig det handlar om en tjänst eller en produkt får du vanligtvis vad du betalar för, därför finns det inget behov av att översälja saker. Motsvarande gäller arbetsprestationer – människor som gör ett bra jobb låter sitt arbete tala för sig självt, snarare än att kasta bort tid på att skryta om sina förtjänster.  Det här är en form av diskretion som jag mött i hela Norden och som bygger på värderingar som är mycket snarlika de som rådde i min familj. Jantelagen är i mina ögon en fantastisk grund och modell, framförallt om man kryddar upp den litegrann och ger plats för flexibilitet.

 

Jag är inne på mitt fjärde år i Sverige. Enligt ursprungsplanen skulle jag flytta vidare till Brasilien efter två år. Så blev det inte, men jag har etablerat en krets av brasilianska vänner här och känner att jag fortsätter att utmanas och utvecklas varje dag, både privat och professionellt. Sverige är lite som Europas Japan – det är del av en region, men utvecklingen sker delvis efter egen agenda.

 

Stockholm känns som rätt plats att vara på just nu, men jag behöver snart få tillbringa tid i naturen. Jag behöver en motpol till det som har dominerat mitt liv den senaste tiden. Kontraster är lite av ett livsmotto för mig. Jag drivs och inspireras av möjligheten att uppleva ytterligheter, och jag ser helt enkelt till att skapa motpoler i mitt liv. Så nu behöver jag total stillhet som jag till exempel får i familjens landsställe i ryska fjällen. Där finns varken telefoner, internet eller en endaste människa inom en radie på 20 kilometer. Motpolen till det kan handla om att helt gå loss på storstadsmiljöns utbud av nöjen och aktiviteter. Som den gången jag var i Tokyo. Alla nya intryck och fascinationen för staden gjorde att jag inte kunde finna ro att sova på flera dygn. Jag ville inte missa en endast minut av upplevelserna där!

 

Om migration i offentliga samtalet

 

Lika möjligheter till utbildning är en fråga som engagerar mig mycket. Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma effekterna av införandet av studieavgifter. Det riskerar skapa en exklusivitet och kommersialisering som gör att finansiella resurser, snarare än studievilja och talang, påverkar dina möjligheter till högre studier. Jag fruktar att Sverige är på väg mot ett system likt det i USA, och att införandet av avgifter kan sprida sig och bli ett regionalt fenomen.

 

Det är extremt orättsvist om människor som inte kan bekosta en utbildning inte ges chans till högre studier. Därför är därför viktigt att hitta lösningar, som till exempel stipendieprogram eller studielån. Men lärosäten borde ha större inflytande i den processen. En person borde inte kunna förlora sin möjlighet att studera med hjälp av stipendier för att det till exempel saknas försörjningsmedel på det egna bankkontot. Jag önskar att samhällsdebatten om de här frågorna gav röst åt fler personer från länder utanför EU. Många har kämpat hårt för att spara ihop medel att bekosta utbytesstudierna, och kämpar sedan hårt för att klara studierna i det nya landet. Min erfarenhet är att utländska studenter tar sina studier på extremt stort allvar, medan de som inte behöver betala något ofta tar möjligheten att studera för given. Det skapar en frustration som skulle vara bra att synliggöra. Studenter är det friskaste blodet som finns i ett samhälle. Om man ger unga människor en möjlighet att studera kommer de alltid att ge tillbaka och inspirera andra.

 

Ta del av allas låtval på MIG Talks spellista

Ta del av Vitalis låtval nedan

Har du migrerat till Sverige och vill dela din berättelse? Nordiska museet samlar in berättelser på temat migration.

Dela din berättelse här